Specializációk

A Mérnöktanári szak 2019-ben három szakiránnyal indult (három külön szakként), a törvényi szabályozás változása miatt a 2020-tól kezdődően szakirányok helyett (egy szakon belüli) specializációkról beszélünk:

  • gépészet-mechatronika,
  • építő-építészet,
  • környezetvédelem-vízgazdálkodás.

Jelentkezni mindenkinek egységesen a felvi.hu oldalon meghirdetett Mérnöktanári szakra lehet, a meghirdetett specializációknak megfelelő mérnöki alap (BSc) vagy mester (MSc) diplomával lehet.

Ha a mérnöktanári szak „Képzési és kimeneti követelményei” című dokumentum szerint van a mérnöki diplomának megfelelő mérnöktanári specializáció, akkor a mérnöktanári diploma csak arra a specializációra adható ki. Például gépészet-mechatronika specializációra jelentkezhetnek gépészmérnöki vagy mechatronikai mérnöki diplomával rendelkezők, de nem jelentkezhetnek villamosmérnöki diplomával rendelkezők, nekik az „Elektronika-elektrotechnika” specializáció a megfelelő.

Ha a mérnöki diplomának közvetlenül megfelelő specializációja nincs a mérnöktanári szaknak, akkor a végzetséghez legközelebbi specializációra lehet jelentkezni, például a Létesítménymérnöki MSc végzettséggel a gépészet-mechatronika specializációra, vagy a Településmérnöki végzettséggel az építő-építészet specializációra.

Agártudományi vagy természettudományi területen szerzett diplomával nem lehet jelentkezni akkor sem, ha a végzettség megnevezése nagyon hasonló a specializáció megnevezéséhez.

A szak különböző specializációin szerzett diploma a kapcsolódó szakmacsoportok tárgyainak elméleti és gyakorlati oktatására jogosítja fel a végzetteket.

A specializációk köre a későbbiekben bővülni fog a tervek szerint.

Frissítés dátuma: 2020.08.27.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.