Probléma alapú tanulás a mérnökképzésben

A Problem Based Learning in Engineering Education című – minden év októberében, a Debreceni Egyetem Műszaki Karán megrendezett – konferencián annak lehetőségét kívánjuk megteremteni, hogy a különböző műszaki, gazdasági és természettudományi szakterületeken oktató kollégák megismerkedjenek egymás gondolataival, javaslataival, jó gyakorlataival a mérnökképzés területén.

Az utóbbi években egyre nagyobb figyelem irányul a műszaki felsőoktatás módszertani kérdéseire, azonban az elemzések ma még elsősorban azokra a tárgyakra korlátozódnak, melyek szakmódszertani háttere a közismereti tanárképzés kapcsán ki van dolgozva, illetve folyamatosan a kutatások tárgyát képezi (pl. matematika, fizika, informatika).

Úgy látjuk, hogy a műszaki felsőoktatásban – a közoktatásban zajló folyamatok és a társadalmi változások következtében – kialakult helyzet rákényszeríti a mérnökképzés szereplőit, hogy foglalkozzanak a szakmai tárgyak oktatásának módszertanával is, és – rendszerszemléletű megközelítést alkalmazva – fogadjanak el egységes elveket, technikákat az oktatási folyamat egészének hatékonyabbá tétele érdekében.

Együtt gondolkodásra hívjuk a szakmai tárgyakat és az alapozó tárgyakat oktató mérnök, közgazdász, matematikus, fizikus, informatikus, tanár kollégákat, és a középiskolai tanárokat, hogy segítsük egymást a napi oktatási munka sikerében.

A mérnökképzés módszertani kérdései területén folytatott kutatásaink kapcsolódnak a Debreceni Egyetem Matematika- és Számítástudományok Doktori Iskola Matematikai és Informatikai Didaktika Doktori Programjához.

A konferencia előadásokhoz kapcsolódó összefoglalókból ISBN számmal ellátott kiadvány készül.

Archívum : A korábbi konferenciákon elhangzott előadások és kiadványaik

I. konferencia - 2013. október 10.

II. konferencia - 2014. október 10.

III. konferencia - 2015. október 29.

IV. konferencia - 2016. október 14.

V. konferencia - 2017. október 13.

VI. konferencia - 2018. október 12.

VII. konferencia - 2019. november 8.

VIII. konferencia - 2021. április 1.

IX. konferencia - 2022. május 11.

Frissítés dátuma: 2022.05.19.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.