Relációs adatbázisok

Készítette: Dr. Krauszné Dr. Princz Mária

Adatbázis fogalmak

Adatbázis: Többnyire strukturált, logikailag összefüggő információ vagy adatgyűjtemény, amelyeket az adatbázis-kezelő rendszer kezel.

  • Kezelt adatrendszer → adatbázis
  • Kezelő programrendszer → adatbázis-kezelő

Tábla: logikailag összetartozó adatok sorokból és oszlopokból álló elrendezése.

(adat)rekord: Az adatbázis sorai

(rekord)mező: Az adatbázis oszlopai. Egy mező attól függően, hogy milyen értéket tárolunk benne, más és más típusú lehet (szám, szöveg, dátum stb.).

Létezik egy speciális mező, az azonosító mező, melynek segítségével egyértelműen azonosítható minden rekord, vagyis ez a mező minden rekord esetén más értéket tartalmaz. Az ilyen típusú mezőt Access-ben egyedi kulcsnak hívjuk. A rekordok gyors visszakeresése érdekében minden táblának rendelkeznie kell egy (vagy több) olyan mezővel, amely egyedileg azonosítja a táblában tárolt rekordokat.

Rekord - a tábla egy sora

Mező - a tábla egy oszlopa

Táblák közötti kapcsolatok

  • Jól megtervezett adatbázis esetében minden tábla csak egyféle dologról tartalmaz adatokat.
  • Ha a táblákat együtt kell kezelni, akkor össze kell kapcsolni azokat.
  • Az összekapcsolás után a rekordok úgy viselkednek, mintha egyetlen táblában lennének.
  • Az összekapcsolás feltétele, hogy a különböző táblákban legyenek azonos mezők, amelyekkel elvégezhető az összekapcsolás.

Egy-egy (1:1) kapcsolat: Egy tábla egy rekordjához csak egy rekord tartozhat a másik táblából. (Pl. férjek, feleségek összekapcsolása.)

Egy-több (1:N) kapcsolat: Egy tábla egy rekordjához több rekord is tartozhat a másik táblából. (Pl.az iskolák és diákjaik közötti kapcsolat.)

Több-több (N:M) kapcsolat: bármely tábla elemeihez a másik tábla tetszőleges számú eleme tartozhat. (Pl. ingatlanok és tulajdonosok közötti kapcsolat.)

 

 

 

 

 

Az animációkat készítette: Dr. Krauszné Dr. Princz Mária

Az animációk elkészítését az EFOP-3.4.4-16-2017-00023 számú projekt támogatta.
A projekt az Európai Unió támogatásával,
az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Frissítés dátuma: 2018.11.20.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.