Játékos foglalkozások

A Műszaki Alaptárgyi Tanszék fontos feladatának tekinti a debreceni és a Debrecen környéki középiskolákkal való kapcsolattartást. Ennek érdekében – a módszertani fejlesztések részeként – foglalkozások sorát dolgoztuk ki, melyekből osztályok, vagy érdeklődő csoportok számára programokat állítunk össze, és ezeket elvisszük a középiskolákba. A programok kapcsolódnak a Műszaki Karon folyó mérnökképzésekhez, egy-egy érdekes ismeretkörből válogatva elméleti és gyakorlati ismereteket, illetve ezekhez kapcsolódóan manuális tevékenységeket, kísérleteket. A foglalkozások kapcsán alkalom nyílik a mérnöki pályák és a DE Műszaki Kar tevékenységének megismertetésére.

A foglalkozások fejlesztése jó pár éve nyúlik vissza, Papp Ildikó geometriai és Perge Erika színtani foglalkozási jelentek meg először a Kutatók éjszakája programsorozatban és egyéb rendezvényeken, ahol az egyetemi kutatások bemutatására nyílt lehetőség középiskolások számára.

A Debreceni Egyetem „Tudományos eredmények elismerése és disszeminációja a Debreceni Egyetem kutatói, oktatói és hallgatói által" című projekt „Színek, számok, formák, mozgások – mérnöki szemmel – Játékos betekintés a mérnöki alaptudományokba középiskolások számára” című alprojektjének keretében hatra bővült a foglalkozások száma, és 2013 és 2014 folyamán ezek felhasználásával nagy sikerű programsorozat zajlott le. Ennek keretében hét középiskolában 48 foglalkozás tartottunk több mint 600 középiskolás részvételével. A programelemek a ,,Térérzékelés”, SZÍNjáték”, ,,Modellkedés’’, ,„Mechanikus beszéd”, „Okos térkép” „Drótozott programok” fantázianevet kapták. A foglalkozások tartása 2015-ben folytatódott a „A Debreceni Egyetem tudományos képzési műhelyeinek támogatása” projekt keretében, két iskolában összesen tíz csoport számára.

A projekt célja egy olyan szakkör jellegű, ismeretterjesztő rendezvénysorozat megvalósítása, mely a résztvevő diákok számára lehetőséget nyújt a műszaki képzésben fontos szerepet betöltő egyes szakterületekbe való játékos betekintésre.

Ezzel segíteni kívánjuk a diákokat abban, hogy a pályaválasztás előtt megismerkedjenek a műszaki felsőoktatás világával, jellegzetességeivel, ezen belül a Debreceni Egyetem Műszaki Karán folyó munkával és ennek eredményeivel, és végső soron kedvet kapjanak műszaki tanulmányok folytatására.

A témakörök száma folyamatosan növekszik diagnosztikai, méréstechnikai, statisztikai, logikai és egyéb ismeretkörök bevonásával.

 

A jelenlegi 6 programelem

Modellkedés
Mit, miért és hogyan számolunk?
  Mechanikus beszéd
Mondd el, hogyan mozog! És miért?
  Térérzékelés
Mit látunk?
   
Okos térkép
Mire jó a térinformatika?
  Drótozott programok
Kössük össze és számol!
  SZÍNjáték
Játékos ismerkedés a színek világával
   

 

Frissítés dátuma: 2018.10.04.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.