Paks II. Akadémia az egyetemen

2019, május 29 - 17:01
Atomerőművi üzemeltetési szakmérnök szakirányú továbbképzési szak indul szeptembertől a Debreceni Egyetemen. A tananyag kidolgozásában az intézmény szakemberei is részt vettek. A képzés indításáról szerdán írtak alá együttműködési megállapodást a felek.

- Ha a Debreceni Egyetemről beszélünk, akkor az embernek elsődlegesen az egészségipar jut eszébe, azonban az elmúlt években egyre nagyobb teret kaptak az intézmény műszaki képzései. Ahogy gyarapodott a térségbe betelepülő iparvállalatok száma, úgy nőtt az igény a piacképes tudással rendelkező mérnökök iránt. Az intézmény a mérnöki képzések fejlesztését támogató Műszaki-Informatikai Kabinet létrehozásával reagált az új helyzetre, amely beváltotta a hozzá fűzött reményeket – hangsúlyozta Pintér Ákos általános rektorhelyettes az együttműködési megállapodás szerdai aláírása alkalmából.

Hozzátette: az elmúlt évben jelentős mértékben, mintegy másfelszeresére nőtt az elsőhelyes jelentkezések száma a gépészmérnököknél, ez további lendületet kaphat az együttműködésnek köszönhetően, amely a mérnöki tudományok egyik legfejlettebb területét, a nukleáris technológiát érinti.

A megállapodást aláíró Lenkei István, a Paks II. Zrt. vezérigazgatója kifejtette: az a céljuk, hogy a Paks II. Akadémia tanulói olyan magas színvonalú oktatást kapjanak, ami a nukleáris iparban elvárt.

- Ennek szellemében választottuk ki azt a hat magyar felsőoktatási intézményt – köztük a Debreceni Egyetemet –, amelyek képesek ennek a nukleáris képzésnek a lefolytatására. A kétféléves kurzus végén olyan szakemberek kerülnek ki az atomerőművi üzemeltetési szakmérnök szakirányú továbbképzési szakról, akik megfelelő ismeretek birtokában maximálisan részt tudnak venni Paks II. létesítésében és üzemeltetésében – jelentette ki Lenkei István. A vezérigazgató hozzátette: a Debreceni Egyetemnek nagyon jó alapja van a képzéshez, hosszú évek óta kapcsolatban áll a paksi atomerőművel, a létesítmény több szakembere is Debrecenben szerezte diplomáját.

Mittler István, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta, hogy Paks II. létesítése során több ezer, majd az üzemeltetésben több száz mérnökre lesz szükség, ezért tartották szükségesnek, hogy közvetlenül a képző intézményekkel lépjenek kapcsolatba.

- Nagyon bízunk benne, hogy sok fiatal mérnöknek kelti fel az érdeklődését a lehetőség, hogy az évszázad beruházásán dolgozhat. Az építkezés mintegy 7-8 évig fog tartani, majd kezdődik a 60 éves üzemeltetés, ami egyedülálló életpályamodellt jelent – mutatott rá Mittler István.

A mérnöki alap- és mesterképzésre épülő szakirányú továbbképzés két féléve alatt a hallgatók a gyakorlatban kiválóan alkalmazható tudást kaphatnak az energiaipar ezen szegmenséből: alapszintű ismeretekkel gazdagodhatnak az atomerőmű technológiai részleteiről, az üzemeltetés folyamatáról, a nukleáris biztonság alapjairól, az atomerőmű biztonságos működéséről. A képzés kialakításában, valamint a kapcsolódó tananyagfejlesztésben a Debreceni Egyetem oktatói is közreműködtek.

Mankovits Tamás, a DE Műszaki Kar Gépészmérnöki Tanszékének egyetemi docense elmondta, hogy négy tantárgy kidolgozásában vettek részt az intézmény szakemberei: Sugárvédelem és dozimetria, Atomerőművi vegyészeti ismeretek, Nukleáris környezetvédelem, Villamos hálózatok és irányítástechnikai berendezések – az első két tantárgy esetében tárgyfelelősként is.


A Debreceni Egyetemen 10 hallgató részére finanszírozza a képzés költségeit a Paks II. Zrt. Bővebb információ a képzésről és a jelentkezés feltételeiről a gepeszmernok@eng.unideb.hu emailcímen kérhető Mankovits Tamás szakfelelőstől, jelentkezési határidő: szeptember 15.

Sajtóiroda - TPL


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.