Az ipar napjai Debrecenben

2016, október 13 - 16:31
Akár repülőtér-üzemeltetői továbbképzést is indíthat a jövőben a Debreceni Egyetem Műszaki Kara, hangzott el az intézmény gazdaságfejlesztést középpontba állító konferenciáján.

A Műszaki Kar és Debrecen város önkormányzatának rendezésében kétnapos szakmai találkozót szerveztek az oktatás, a városirányítás, az iparkamara és a vállalatok részvételével a Debreceni Egyetemen, amelynek kiemelt kérdése volt október13-án délelőtt, hogy az egyetem mivel tud hozzájárulni a város gazdaságfejlesztő, beruházás-ösztönző tevékenységéhez, hogyan hat az oktatás a város és a régió versenyképességére.

Szilvássy Zoltán rektor a konferencián emlékeztetett arra, hogy a Debreceni Egyetem, négy-öt évvel megelőzve a modell országos elterjedését, szoros ipari együttműködési rendszert fejlesztett ki, felismerve, hogy a gazdaságfejlesztés előmozdítója a tudás alapú szemlélet.

- A kis- és középvállalkozások esetében a versenyképesség egyértelműen az egyetemen múlik, hiszen onnan érkeznek a szakemberek a cégekhez. Tudományos fokozattal rendelkező, saját kutatói és fejlesztői csapattal ez a szektor nem rendelkezik, így rá van utalva az egyetem tudásbázisára.
Debrecen polgármestere, Papp László is azt hangsúlyozta, hogy a város jövője szempontjából az oktatás nagy jelentőségű, 80 ezres diáksága van Debrecennek, a munkahelyteremtő kezdeményezések pedig erre a szakképzet munkaerőre építenek. A polgármester a Debreceni Egyetem Műszaki Karán bejelentette: 2020-ig évi 500 millió forintot fordít az önkormányzat beruházás-ösztönzésre. Hozzátette: A város vállalja, hogy az egyetemen is oktatott hiányszakmák iránti érdeklődés fokozására ösztöndíjalapot hoz létre a következő költségvetési évben. Póser Zoltán, az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ ügyvezetője hangsúlyozta, hogy akkor lesz magasabb jövedelme a lakosságnak, ha több cég települ a városba. Az ügyvezető hozzátette: 2050-re 250 ezres lakosú várost szeretnének fejleszteni Debrecenből.

Ha egy iparvállalat új egységet alakítana ki a városban, elsődleges lesz számára a helyben elérhető, képzett munkaerő, közép- és felsőfokon is olyan tudást kell biztosítani, ami megfelel a piaci igényeknek. A Műszaki Kar gyakorlatorientált képzéseivel nemcsak a hallgatók elhelyezkedési esélyeit tudja megkönnyíteni, de kedvez a vállalatoknak és a városnak is, a mérnökök jelenléte új beruházókat ösztönözhet arra, hogy Debrecenben bővítsenek.

Szűcs Edit, a Műszaki Kar dékánja a szakmai találkozón előrevetítette, hogy a mérnöki mesterszakokon ipari partnerekkel elindulhat az úgynevezett kooperációs képzés, amelyben egy félévnyi időt a cégeknél töltenek a hallgatók.

- A Liszt Ferenc repülőtérrel is tárgyaltunk egy új továbbképzési szakról: repülőtér-üzemeltető mérnökökre lenne a légikikötőnek szüksége – tájékoztatott Szűcs Edit.
A Debreceni Egyetemen mérnökképzéseket a Természettudományi és Technológiai Kar is indít, Pintér Ákos dékán előadásában kitért arra, hogy jövőre a biomérnök szakon is elindítanák a duális képzést.

Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke rámutatott, hogy hogy egy nemzetközi elemzés szerint az ország versenyképességének fontos jellemzője az oktatás. – Ahol a felsőoktatás és szakképzés színvonala kiemelkedő, ahol erős a makrogazdasági környezet, ott a gazdaság szárnyal – fogalmazott a kamara elnöke.
 

Az ipar napjai Debrecenben rendezvényen gépészmérnöki, környezetmérnöki és mechatronikai szakmai konferenciát is rendeznek, de az építészek fórumát, az Árkádia konferenciát is október 14-én rendezik a Műszaki Karon. A szakmai előadások mellett több mint ötven cég érkezett kiállítóként az intézménybe, melyek képviselői nemcsak az aktuális fejlesztéseket és termékeket mutatják be, de szakmai gyakorlati lehetőségeket, és akár állásokat is tudnak kínálni a hallgatóknak.

Sajtóiroda - SzLTisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.