Teherbíró és egészséges

2017, március 2 - 11:05
Több mint 510 kilós terhet bírt el és mindössze 1 kg durumtésztából készült a győztes alkotás a TörDElő tésztahídépítő versenyen, amelyet 8. alaklommal rendezett meg a Debreceni Egyetem Műszaki Kara.

Idén 11 csapat – köztük a „Reccs” elnevezésű világbajnokságon az utóbbi két évben első helyezést elérő Lettországból érkező gárda – mérte össze szakmai tudását.


– A nemzetközi versenyre Kolozsvárról, a Szegedi Tudományegyetemről, a Péchy Mihály, valamint a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolájából is érkeztek csapatok, a Műszaki Kart pedig négy team is képviselte – mondta az unideb.hu portálnak Szőke Gabriella szervező.


- A „hidak” a nemzetközi szabályoknak megfelelően maximum egy kilogramm száraztészta felhasználásával készülhetnek. Az építkezéshez a legjobb alapanyag – ahogy azt már a több éves tapasztalat is bebizonyította – a durumbúzás termék, amelynek liszt-szemcsézete a legoptimálisabba a ragasztás szempontjából – avatott be a titkokba Kovács Imre. Az Építőmérnöki Tanszék vezetője hangsúlyozta: a látványos versenyzésen túl a tésztahídkészítés jelentős szakmai kihívás elé állítja a hallgatókat, hiszen az elkészült alkotásnak meg kell felelni a forma- és teherbírás kritériumainak, de emellett mérnöki esztétikával is rendelkeznie kell.


Ez utóbbi szempontot is figyelembe vette a szakmai zsűri a verseny megkezdése előtt tartott pontozáson. A rangos szakmai grémiumnak a város főépítésze – egykor a Debreceni Egyetem jogelőd Ybl Miklós Műszaki Főiskola hallgatója – is tagja volt.


- Kiemelkedő minőségű és egyben esztétikai élményt is nyújtó művek születtek, bizonyítva a hallgatók tudásának bemutatásával azt a magas szintű minőségi munkát, ami a nemzetközi, a hazai felsőoktatásban, és természetesen a Debreceni Egyetem Műszaki Karán is zajlik – fogalmazott China Tibor.


A zsűrizést a törésteszt követte: elsőként a kétszeres világbajnok lett gárda alkotása került „mérlegre”. A csapat a zsúfolásig megtelt előadóterem előtt bizonyította, nem véletlenül érdemelték ki a világ legjobbjának járó címet. A tésztahíd pontosan 516,9 kg terhelésnél roppant össze.


Ezt az eredményt más csapat már nem is tudta túlszárnyalni, így a vb után a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építőmérnöki Tanszéke által rendezett verseny győztese is Lettország csapata lett.


Sajtóiroda - BZs

 

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.